Tilbud på garn hos rito.dk - Se mere her
Garn til karklude

Garn til karklude

Hvis du er helt ny til et strikke eller hækle, eller måske bare trænger til at få fyldt op på lageret, så er det oplagt at give sig i kast med at lave nogle karklude. Dog er det ikke alle typer af garn, som egner sig lige godt til at blive brugt til disse karklude.

Hvis du gerne vil øve dig i bestemte mønstre og teknikker, er karklud et virkelig god idé. Her kan du nemlig øve dig, inden du begiver dig ud i et større strikkeprojekt, og samtidig vil du få et resultat, som du rent faktisk kan bruge til noget dog kan du også sagtens som øvede strikke nogle rigtig flotte karklude.

Hvis du er frisk på at strikke klude med forskellige teknikker. Hvis du holder af at strikke i mønster, kan du for eksempel strikke klude med strukturmønster, hulmønster, bølgemønster, bladmønster eller vaffelmønster. Du kan også vælge en opskrift, hvor kludene strikkes i perlestrik, patent, snoning eller med striber.

Det bedste garn til karklude kommer meget an på hvilken type klud du gerne vil have. Rigtig mange ønske tykke klude med god sugeevne. Andre ønsker nogle lidt tyndere klude, da de er nemmere at vridde. Der er dog ingen facitliste,men der er nogle garn typer der egner sig bedre end andre. 

For at gøre det nemmere for dig, så finder du herunder en række råd, som du kan bruge til at udvælge lige netop det garn, som både egner sig til, og som du foretrækker at bruge til karklude.

Garn
Pris (Vejlende)
Læs mere
DROPS Baby Merino (Uldgarn)
32,00 DKK
Järbo Curly (Pelsgarn)
62,00 DKK
Dale Garn Lerke (Bomuldsgarn)
42,00 DKK
Järbo Fuga (Akrylgarn)
20,00 DKK

Hvilket garn til karklude?

Leder du efter det mest egnede garn til karklude, bør du gå efter bomuldsgarn. Der er flere gode grunde til, at kreative entusiaster vælger bomuldsgarn til karklude, da garnet typisk byder på glimrende sugeffekt, ligesom det kan vaskes ved 60 grader. I den anledning kan du selvfølgelig vælge mellem mange garnkvaliteter, som bør bestå af 100 % bomuld.

Flere bomuldsgarner kan maskinvaskes på 60 grader. Dette er en klar fordel, fordi bakterierne på en brugt klud dør af den høje varme. Når du finder et bomuldsgarn her på siden, fremgår en vaskevejledning til garnet. 

Et godt råd er at strikke dine klude lidt løst, eftersom de kan finde på at trække sig sammen i vask.

 

Gode egenskaber at kigge efter:

  • Det er vigtigt, at garnet er spundet til at være stabilt, sådan at det altså ikke har en tendens til at trevle. Dette vil nemlig hurtigt give dine karklude et tarveligt udseende.
  • Garnet skal være i stand til at suge godt med vand.
  • Garnet skal kunne holde til at blive vasket ved mindst 60 grader. Karklude er nemlig et grosted for bakterier, så det er vigtigt, at garnet kan holde til høje temperaturer i vask.
  • Når du har hæklet eller strikket en klud af garnet, så skal det være i stand til at holde sin form efter vask. Dette afhænger selvfølgelig også af, hvilket mønster du vælger at bruge. 

 

Forbedring af miljøet og din økonomi 

Der er mange gode grunde til at strikke og hækle karklude. Du kan først og fremmest tilgodese din økonomi, da du kan lave karklude, som du kan bruge i lang tid fremover. Bliver dine hjemmelavede karklude beskidte, kan du blot vaske dem, og så er de klar til at blive brugt igen.

Det er en realitet, at de fleste karklude fra lokale supermarkeder udskiller mikroplastikpartikler i store mængder, og det gavner overhovedet ikke miljøet. Vil du tage et ansvar for miljøet, kan du overveje at finde en opskrift på hjemmestrikkede eller hjemmehæklede karklude og du kan allerede gå igang idag. Tager du afstand fra engangsklude og strikker eller hækler du dine egne karklude, kan du støtte kampen mod et sundere miljø.

 

Hvor meget garn skal der bruges til en karklud?

Det er som udgangspunkt svært at sige præcist hvad du skal bruge, men hvis vi regner crica vil du få 2 klude på 3 nøgler garn. Her vil kludene måle ca. 30x30cm når du er færdig. Ønsker du mindre klude på ca 20×20 cm vil det passe med ca. 1 nøgler garn. Det kommer alt sammen an på din måde at strikke på. Strikker du fast vil du bruge mere garn og strikker du løst, mindre. Hvis du er nybegynder, kan du med fordel gå i gang med denne nemme opskrift på klude. Her strikker du skiftevis 2 ret  og 2 vrang. Med denne opskrift kan et nøgle garn give hele to karklude.