Tilbud på garn hos rito.dk - Se mere her

Hvilket garn er bedst til Cardigan?

Hvad skal du overveje før du køber garn til din cardigan?

Når du gerne vil strikke eller hækle en cardigan, så bør du altid overveje, hvilke egenskaber du ønsker dig, at trøjen skal have, før du vælger garnet. Det er nemlig langt fra ligegyldigt, hvilken type garn du bruger til din trøje.

Det er ikke kun af hensyn til design eller udseende, at du skal undersøge, hvilken garntype der er den rette for dig. Skal garnet have særlige egenskaber som slidstyrke, varme, blødhed og farvemuligheder eller skal det kunne tåle at vasket i vaskemaskinen.

Hvis du er lidt i tvivl om, hvilket garn du skal vælge til din trøje, så læs med herunder, hvor vi har samlet en række garntyper, som på hver sin måde egner sig godt til at blive brugt til at lave trøjer ud af.

Garn
Pris (Vejlende)
Læs mere
DROPS Baby Merino (Uldgarn)
32,00 DKK
Järbo Curly (Pelsgarn)
62,00 DKK
Dale Garn Lerke (Bomuldsgarn)
42,00 DKK
Järbo Fuga (Akrylgarn)
20,00 DKK

Hvilken sæson skal cardiganen bruges i?

Hvis du ønsker at strikke en cardigan til sommerbrug, kan vi anbefale at strikke i bomuldsgarn, da det vil føles let og er meget åndebart. Du kan style cardiganen med en flot sommerkjole, en nederdel eller et par smarte shorts. Vil du strikke en cardigan til vinterbrug, anbefaler vi at strikke i en af de forskellige uldkvaliteter, som med sikkerhed får dig til at holde på varmen. Her kan du for eksempel style cardiganen med en buksedragt eller bære den til et par bukser og over en skjorte eller rullekravebluse. Hvis du mangler en dejlig varm hygge-cardigan til hjemmebrug, kan du også med fordel strikke i blødt og lækkert uld.

Alpaca garn

Som navnet indikerer, så er alpaca garn lavet af ulden fra alpakaen, som normalt lever i Sydamerika. Garnets struktur minder om fåreuld, men det er langt varmere og mere slidstærkt, end fåreuld generelt er.

Det unikke ved alpaca er, at du finder garntypen i alle tykkelser. Materialet kan bruges til både stik, hækling og vævning.

Har du tendens til at blive generet af uld, er alpaca et oplagt alternativ. Klassisk fåreuld kan hos mange mennesker komme til at kradse mod huden. Dette er generende og kan afholde dig fra at strikke de smukke og moderne sweaters. Der er færre mennesker, der er allergiske overfor alpaca sammenholdt med klassisk fåreuld. Derved behøver du ikke skulle fryse til vinter, fordi du har allergi eller overfølsomhed overfor uld. 

Det særlige ved uld er, at det kan optage op til 35% fugt uden at tynge eller blive fugtig. Dette gør alpacagarn ideel til beklædning. Alpaca tåler dog ikke vask i vaskemaskinen, så hvis din cardigan skal vaskes skal det være i hånden.

Alpaca garn er dermed oplagt at bruge, når du ønsker dig en dejlig trøje, som skal kunne holde dig varm i de kolde vintermåneder.

Bomulds garn

Bomuldsgarn er den mest anvendte type af garn i Danmark – og det er der en god grund til. Bomuldsgarn er nemlig let og blødt at have på, hvilket gør det oplagt at bruge til at strikke sommertøj af. Hvis det derfor ikke er en tyk, varm vintertrøje, men derimod en let cardigan til sommeraftenerne, som du ønsker at strikke eller hækle, så er bomuldsgarnet det perfekte garn at bruge.

Vælger du garn af bomuld, får du en af de mest alsidige og populære materialer. Bomuldsgarn er et attraktivt valg hos mange, da det er nemt at arbejde med. Den helt store og praktiske fordel ved bomuld er, at det er slidstærkt og tåler at komme i vaskemaskine. Du kan vaske materialet ved 40 grader i maskinen.

Ønsker du at strikke produkter i sundhedsvenligt materiale, er bomuld et godt valg. Du kan vælge de Oeko-Tex certificerede produktudgaver. Her er fremstillingen foregået helt uden brug af skadelige stoffer og kemikalier. dette er er godt at anvende hvis du har rigtig sensitiv hud.

Hvis det derfor ikke er en tyk, varm vintertrøje, men derimod en let cardigan til sommeraftenerne, som du ønsker at strikke eller hækle, så er bomuldsgarnet det perfekte garn at bruge.

Mohair garn

Mohair garn er en relativ eksklusiv type af garn, som mange mennesker foretrækker at bruge til strikning og hækling. 

Mohair er et naturprodukt, der stammer fra de særlige og værdsatte mohairgeder, der primært lever i Tibet. Som følge af den fløjlsbløde og høje kvalitet, er mohair et eksklusivt valg. Mohair garn af en god kvalitet og er nemlig meget blødt, og det er derfor enormt lækkert at bruge til at lave en cardigan af.

Derudover så er mohair garn isolerende og varmende om vinteren, samtidig med at det er kølende og åndbart i sommervarmen, hvormed du altså kan bruge din trøje i mohair garn året rundt. Du kan lave smukke cardigans med Mohair garn. Du kan ikke vaske en cardigan med Mohair garn i vaskemaskinen, så den skal håndvaskes.

Uldgarn

Uldgarn er som oftest lavet af fåreuld, og det er en af de typer af garn, som oftest bliver brugt til at strikke eller hækle dejlige, varme vinter cardigans af. Dette skyldes, at uld er god til at regulere varme, transportere fugt væk fra kroppen, og så er det relativt luftigt sammenlignet med mange andre typer af garn.

Derudover er uldgarn relativt afvisende overfor skidt, såvel som det ikke så nemt kommer til at lugte. Dermed behøver du altså ikke vaske din uldtrøje nær så ofte, som du vil skulle med andre garntyper. Cardigans af uldgarn tåler ikke vaskemaskinen da de kan risikere at krympe. 

Bambusgarn

Bambusgarn er lavet ud af fibrene fra bambusplanten, hvormed det altså er et naturmateriale, hvilket er en stor fordel, hvis du har svært ved at tåle syntetiske fibre. 

Bambusfibrene giver garnet et flot og glansfuldt udseende, hvilket vil tilføje noget elegance til dit design, når du bruger det til at strikke eller hækle en cardigan af.

Bambusgarn egner sig dog bedst til at strikke eller hækle cardiganer eller lette sommertrøjer af, da det ikke er så tykt.