Tilbud på garn hos rito.dk - Se mere her

Hvilket filtegarn skal jeg vælge til mine filtede hjemmesko?

Der er noget hyggeligt over at lave sine egne filtede hjemmesko – det er personligt samtidig med at det er praktisk. Filtede hjemmesko er meget varme og luner dine fødder, du kan fremstille dem i din yndlingsfarve og det færdige resultat har en rigtig god slidstyrke. Hvis du har fået lyst til at lave hjemmesko, så vælg en grov uld og få den bedste slidstyrke.

Filtegarn være det oplagte garnvalg for dig, som det nærmest fremgår af navnet, er filtegarn netop garn, der kan bruges til filtning. Langt størstedelen af filtegarn er fremstillet af uld. Uld er nemlig særlig brugbart til filtning. Når du filter projekter giver det nemlig en særlig tæt og solid struktur, som gør det særlig velegnet til hjemmesko. Derudover er uld rigtig nemt at arbejde med, så selvom det er første gang, at du skal prøve filt, vil du formentlig få et rigtig tilfredsstillende resultat.

Filtegarn findes i mange forskellige kvaliteter. Hvis du ikke vil gå på kompromis med dit garn til dine hjemmesko, bør du kigge efter et produkt, der er lavet af 100 % uld. På den måde får du et særlig blødt og ensartet produkt. Når du først har fået øjnene op for den fantastiske garntype, vil du med stor sandsynlighed elske at bruge det igen og igen.

Er du i tvivl om, hvilket filtegarn du skal vælge til dine hjemmesko, så er du formentlig ikke den eneste. Der findes nemlig rigtig mange gode garnkvaliteter og mærker inden for filt. Derfor kan du med fordel gøre dig nogle overvejelser om, hvad dine filtede hjemmesko skal have af enskaber. Skal de være varme, let åndebare, temparaturregulerende eller skal de bare være super bløde. Det er alle nogle tanker du kan gøre dig inden du køber dit garn til dine filtede hjemmesko.

Garn
Pris (Vejlende)
Læs mere
DROPS Baby Merino (Uldgarn)
32,00 DKK
Järbo Curly (Pelsgarn)
62,00 DKK
Dale Garn Lerke (Bomuldsgarn)
42,00 DKK
Järbo Fuga (Akrylgarn)
20,00 DKK

Filtegarnets mange fantastiske egenskaber 

Fordelene ved at bruge filtegarn er blandt andet, at det består af enten 100% uld eller en blanding af alpakka og uld. På den måde er filtegarn et naturligt temperaturregulerende materiale, som kan optage op til 35 % fugt uden at det føltes koldt eller vådt. Derfor er filtgarn oplagt til at filte dine nye hjemmesko i. 

Derudover egner filtegarn i uld sig også rigtig godt til det nordiske klima, fordi det simpelthen holder rigtig godt på varmen. En anden fordel er, at garnfibrene i filtegarn ofte er ubehandlet – og det betyder således, at de kun er vasket og ikke udsat for kemisk behandling før farvning. Det er også med til at fremhæve filtegarnets naturlige egenskaber bedst og giver bedre form og tekstur. Det rigtig sjove ved filtegarn er at se den forskel det størrelsesmæssigt har før og efter filtning. Det er næsten ikke til at tro, at garnet kan ændre sig så markant samtidig med, at det selvfølgelig er helt bevidst.

Hvordan vasker jeg filtegarn?

Når du anvender filtegarn, bør du naturligvis følge de angivne vaskeanmærkninger. På den måde undgår du, at filten talt går til i vask, fordi du håndterer materialet forkert.

Der er nemlig stor forskel på, hvordan den enkelte type uld bør vaskes. Hold derfor godt øje med anmærkningen på den enkelte garnkvalitet.

Som tommelfingerregel er det bedst at håndvaske uld ved maks. 30 grader. Nogle garntyper kan dog tåle højere vasketemperaturer.

Hvis du gerne vil have, at dit filtprojekt skal holde sig flot i lang tid, bør du helt undgå at vaske i maskinen.Når du har vasket dit filt i hånden, bør du tørre det fladt ved eksempelvis at lægge det på et tørt og rengjort bord. Garn af filt kan være en smule følsomt, så det er vigtigt at vaske det med omhu.

Alt uldgarn er godt at filte hjemmesko i

Uldgarn er særlig velegnet til at filte i – især uld som ikke har fået superwash, men består af 100 ren uld er et godt valg når du skal strikke og filte. Den naturlige uldfiber giver et tekstilmateriale som kan optage fugt uden at det virker vådt. Det holder på varmen, er smudsafvisende og afleder statisk elektricitet. Uld er også super varmeregulerende og blødt så det er perfekt til et par hjemmesko, til vinter eller hele året rundt. Og endelig er det som nævnt perfekt til at filte i.