Skal du i gang med at hækle, og du er i tvivl om, hvilket garn der er bedst til hækling så er det forståeligt nok, da der findes mange forskellige typer garn. Svaret er dog ikke så entydigt, da det afhænger af det projekt, du vil hækle. Garn kan laves af forskellige materialer, der har sine individuelle fordele og ulemper. Derfor forsøger vi herunder at uddybe og hjælpe dig med at finde det garn, der passer bedst til dit hækleprojekt.
Garn fås i utroligt mange forskellige kombinationer. Det kan variere i tekstur, tykkelse, farve og sammensætning. Hvert garn har sine egne kendetegn, som gør garnet helt unikt. Derfor er der heller ikke ét rigtigt svar på, hvilket garn, der gør sig bedst til hækling. Herunder har vi dog samlet en lang række tips og tricks til, hvilket garn, der egner sig bedst til hvilke projekter.
Når du sidder med en ny opskrift, så er det vigtigt at tjekke, hvilket garn forfatteren har brugt til sit projekt. I opskriften vil der nemlig altid som udgangspunkt stå, hvilket garn der anbefales at benytte i opskriften.
Som udgangspunkt er det altid en god idé at bruge garnet, som er angivet i opskriften. Det betyder dog ikke, at garnet sagtens kan erstattes. Derfor har vi også samlet alle gode alternativer til de mest populære garner. Den kan du finde herunder.
Sådan finder du det rigtige garn til dit hækleprojekt
Når du skal finde garn til dit nye hækleprojekt, kan du først og fremmest starte med at tjekke din opskrift, hvis du har en opskrift. I opskriften vil der oftes udgangspunkt altid stå nævnt hvilken type af garn, der tit det mest oplagt at anvende til dit projektet.
Inden du køber garn, kan du overveje, om dit hæklegarn skal være fremstillet af naturlige eller syntetiske fibre. Det er meget op til den enkelte person hvad man fortrækker mest.
Skal du hækle tøj, der skal være tæt på huden som fx. strømper eller en trøje, kan det være en fordel at anvende naturlige fibre, der er åndbare og absorberer fugtighed. Det kan også være en fordel at anvende garn der ikke kradser.
Bomuldsgarn til nybegynderen
Bomuldsgarn er nemt at starte med, fordi tyndt bomuldsgarn er rigtig nemt at styre og se dine masker i, når du skal lære at hækle for første gang. Det kan være en god ide at sørge for, at dit udvalgte projekt kræver den tynde slagsbomuldsgarn, før du går i gang.
En anden fantastisk egenskab ved bomuldsgarn er, at det kan vaskes på op til 60 grader i maskinen. Det betyder, at det gør sig ufatteligt godt til klude, håndklæder og bamser, som har brug for at kunne vaskes på højere temperaturer. Netop klude og bamser er fantastiske projekter til en nybegynder med hæklenålen.
Garn af ren bomuld er oplagt, hvis du gerne vil hækle fx. karklude eller søde figurer, der kan udstoppes med pudevat. Du kan derfor let lave flotte ting som nybegynder, hvis du vælger det rigtige projekt og en bomuldsgarn som garntype.
Hækle garn
Der findes en særlig type hæklegarn som kan anvendes når man skal hækle. Hæklegarn er forholdsvist tyndt og garnet er hårdt spundet. Når garn er hårdt spundet, vil du ikke opleve, at garnet splitter, mens du arbejder med det. Hæklegarn kan dog være sværere at arbejde med for en nybegynder, fordi det typisk er meget tyndt, så hvis man er nybegynder kan det være nemmest at start med det håndterbare bomuldsgarn.
Uld til hækling
Garn af en uldblanding et godt valg til tøj, da uld har en masse gode egenskaber.
Uld har den fordel, at det er en naturlig fiber, der både er varmeisolerende og svedtransporterende. Derudover kommer uldgarn i flere typer og tykkelser. Skal du hækle et par strømper, kan du eksempelvis lave hverdagsstrømper med en tyndere garn, mens et par sokker i kraftigt uldgarn er gode til om vinteren. Uld er også meget elastisk, hvilket gør det perfekt til at hækle tøj af.
Garnets tykkelse
Det er vigtigt at tænke over dit projekt inden du går igang da tykkelsen af garnet har meget at sige. Med tykt garn til hækling kan du hækle kurve, gulvtæpper eller slumretæpper. Der er mange muligheder. Garnets tykkelse afgører hvilken nålestørrelse du skal bruge, når du hækler med garnet. Jo tykkere garnet er, jo større nålestørrelse skal du bruge. Det går også hurtigere fremad, når du strikker med tykkere garn. Til gengæld skal du også oftere tage et nyt nøgle i brug.