Tilbud på garn hos rito.dk - Se mere her

Hvilke garn er bedst til filtning?

Indenfor den verden af garn, vi alle elsker, findes der utroligt mange kvaliteter og materialer, som man kan vælge i mellem. Blandt disse findes nogle garnkvaliteter, som er særligt velegnet til filtning, mens andre er bedre til generel strik og hækling.

Hvad er filtning?

Holder du af at strikke og hækle, vil du sikkert også have hørt om at filte garnprojekterne. Filt er en betegnelse for et stykke tekstil, der hverken er strikket eller vævet. Filt kan fremstilles af mange forskellige slags fibre – fra syntetiske fibre til naturfibre. Den filt der oftes er tale om er altid af 100% uld. Med filtning forvandles det mere løse strik eller hækleri til en fast, ulden tekstur, der er særlig oplagt til eksempelvis hjemmesko, huer eller grydelapper.

Garn
Pris (Vejlende)
Læs mere
DROPS Baby Merino (Uldgarn)
32,00 DKK
Järbo Curly (Pelsgarn)
62,00 DKK
Dale Garn Lerke (Bomuldsgarn)
42,00 DKK
Järbo Fuga (Akrylgarn)
20,00 DKK

Filtegarn af uld

Når du gennemgår udvalg af filtegarn vil du opdage, at langt størstedelen består af garn af uld. Uld er fantastisk til filtning og dette har de fleste strikkeentusiaster fået øjnene op for. Derfor er det heller ikke uden grund, at en stor del af udvalget af garn til filtning består af uldgarn. En tydelig trend i tiden er den store efterspørgsel på garn i 100 % ren uld, som ikke er blevet superwash behandlet. Derudover er uld er let at arbejde med og derfor perfekt hvis du er nybegnder, men stadigvæk gerne vil bruge kvalitets filtegarn.

Håndtering og vask af uld i filtning

Vælger du at bruge garn i uld til filtning, så råder vi dig kraftigt til at være opmærksom på og følge de angivne vaskeanvisninger. Der kan være ganske stor forskel på uld og derfor er det ikke ligegyldigt hvordan garnet behandles. Generelt er det bedst at håndvaske uld ved max 30℃, men enkelte garnkvaliteter kan tåle vask ved højere temperatur.

Du skal generelt forsøge at undergå at vaske ulden i vaskemaskinen, da det risikerer at miste sin tekstur og sit udseende. Efter vask bør det tørres fladt og må aldrig puttes i en tørretumbler. Uld er et følsomt materiale og derfor skal man træde en anelse varsomt. Vil du bevare den maksimale levetid, er det derfor vigtigt at følge de gældende anvisninger. Andre typer af filtgarn som Alpaca kan dog ikke tåle at blive vasket på samme måde.

Når du strikker eller hækler og især med uld, så skal du være opmærksom på, at dine håndarbejder skal laves cirka 20% større, end du vil have de skal ende med i filtet udgave. Dette vil der være taget højde for i opskrifter, men eksperimenterer du, skal du derfor strikke eller hækle cirka 20% større.

Hvad kan jeg strikke med filtegarn?

Der er faktisk ikke nogen grænser for, hvad du kan lave med filtegarn. Garnet er nemt at håndtere, og det er særlig holdbart. Derfor kan det også holde til at blive brugt til hverdagsbrug.

Hvis du ikke har så meget erfaring med filt, kan det være en god idé at kaste dig ud i en lidt lettere opgave som eksempelvis grydelapper. Det er en nem måde at komme godt i gang med filtning på, og så kan man vel i virkeligheden ikke få for mange grydelapper. Grydelapper er også den perfekte gaveidé, hvis du vil forkæle en, du holder af, med en lille strikkegave.

Mange finder også stor fornøjelse i at lave hjemmesko med filtegarn. Filtet giver nemlig en særlig tæt og solid struktur, som gør det særlig velegnet til sko.